Brâul Ciorânga Mare - dificultate
Brâul Ciorânga Mare din Piatra Craiului este un traseu marcat, dar dificil, anevoios, nerecomandat începătorilor sau celor cu frică de înălțime, cel puțin nu la coborâre. În schimb, dacă ești obișnuit cu traseele expuse și nu ai probleme cu genunchii, îți recomandăm să cobori pe aici, pentru că priveliștea este absolut magnifică.
Traseul are multe obstacole care trebuie depășite prin cățărare sau descățărare, iar porțiunile dificile au fost amenajate cu lanțuri și cabluri metalice.
La toate acestea se adaugă poteca abruptă și expusă și pericolul de alunecare pe grohotiș.
În zonele umbrite pot rămâne limbi de zăpadă înghețată până în iunie, și e nevoie cel puțin de mini-colțari și bețe de trekking/piolet pentru a le traversa în siguranță.
Atenție, Brâul Ciorânga Mare este o potecă îngustă care merge de-a lungul peretelui vestic al Pietrei Craiului, iar de sus pot oricând cădea pietre. Purtați cască de alpinism!
Traseu Vârful Ascuțit (2150 m) – Brâul Ciorânga Mare – Refugiul Speranțelor (1700 m) - Plaiul Foii
- Marcaj: triunghi roșu
- Durată: 5-6 ore
- Dificultate: mare
- Accesibilitate: doar pe timp favorabil; pericol de avalanșă iarnă
Traseul ce coboară de pe Vârful Ascuțit spre Brâul Ciorânga Mare este marcat cu triunghi roși. De pe indicator aflăm că vom face cam 5.5-6.5 ore până la Cabana Plaiul Foii. Suntem avertizați că traseul este dificil și că frecvent au loc căderi de pietre.
De pe Vârful Ascuțit, poteca începe să coboare extrem de abrupt pe partea vestică a Pietrei Craiului, pentru aproximativ 150 de metri altitudine, până ajunge în Brâul Ciorânga Mare.
Priveliștea este incredibilă, dar dacă ai rău de înălțime, s-ar putea să te panichezi puțin.
Odată ajunși în brâu, continuăm spre Sud, de-a lungul peretelui vestic al Pietrei Craiului, până la Refugiul Speranțelor, unde ajungem după aproximativ 3 ore.
De la Refugiul Speranțelor poteca începe să coboare destul de abrupt spre Plaiul Foii. De la refugiu ar trebui să ajungem la drumul asfaltat cam în 2-3 ore.
Vom întâlni porțiuni dificil de trecut, asigurate cu lanțuri, chiar și în pădure.
Echipament necesar
- încălțăminte de munte cu aderență bună pe stâncă
- cască de alpinism (pe Brâul Ciorânga au loc frecvent căderi de pietre)
- piolet, mini-colțari (la sfârșitul lui mai încă erau două limbi de zăpadă pe Brâul Ciorânga Mare)
- ham, semi-coardă (opțional)
Pericole
- Frecvente căderi de pietre pe traseu
- Pericol de alunecare, în special pe timp ploios
- Pericol de avalanșă iarna