Cuprins:

Valea Morarului din Munții Bucegi desparte Morarul de Bucșoiul Mic. Își are obârșia într-o căldare glaciară de unde se poate urca spre Creasta Morarului sau spre Bucșoiu și de acolo spre Vârful Omu (2507 m).

Valea Morarului - dificultate

Valea Morarului are gradul de dificultate 1A - este un traseu alpin, nemarcat, de o dificultate tehnică relativ redusă pe timp de vară și vreme bună. Este o drumeție solicitantă cu puțin scrambling. Acestea fiind spuse, nu subestima acest traseu. Pentru a-l parcurge ai nevoie de condiție fizică și de o bună capacitate de orientare în teren. Nu uita că vei merge prin locuri sălbatice.

Pe timp de vară, după ce zăpada de pe vale s-a topit, ca echipament nu ai nevoie decât de pantofi cu aderență bună și de o cască de alpinism; caprele negre și ceilalți drumeți aflați mai sus pot disloca pietre.

Valea Morarului se poate parcurge și iarna cu echipament de alpinism, atunci când riscul de avalanșă este destul de mic încât să permită acest lucru. Cere detalii la Salvamont.

Orientare

Poteca ce urmează firul văii ocolește săritorile dificile și este destul de vizibilă, dar în câteva locuri e nevoie de atenție sporită pentru a nu devia de la traseu.

În caz de ceață sau vreme rea orientarea devine mai dificilă. Track-ul apare pe hărțile OSM, iar semnalul GPS este destul de bun.

Traseu Gura Diham - Canton Colții Morarului - Valea Morarului - Vârful Omu

  • durată: 5 ore, 7 km, 1516 m+
  • traseu alpin, nemarcat
Valea Morarului - Track GPS
Gura Diham - Valea Morarului - Omu. 7 km, 1516 m+

Intrarea propriu-zisă pe Valea Morarului începe de la 1470 metri altitudine, din traseul marcat cu triunghi roșu care pornește de la Căminul Alpin din Bușteni și duce la Cabana Mălăiești.

Noi am pornit spre acest punct direct de la Gura Diham, pe un traseu nemarcat destul de frumos:

Pentru a intra pe el, din parcarea din fața cabanei Gura Diham trebuie să traversăm râul Valea Cerbului. Dacă debitul nu este prea mare, râul se poate trece direct pe porțiunea marcată cu "X", altfel se poate ocoli ca în schița de mai jos.

Gura Diham

După ce traversăm râul, continuăm de-a lungul lui cam 800 de metri, într-o urcare ușoară, până la confluența cu Valea Morarului.

Pe copac o săgeată roșie ne indică direcția spre dreapta.

La confluența Văii Cerbului cu Valea Morarului trebuie să traversăm pe rând ambele râuri pentru a intra pe poteca ce urcă pe lângă Valea Morarului.

Traversând Valea Cerbului. Nu există podeț
Am intrat pe Valea Morarului

Urmăm poteca pe lângă râu, care face stânga după vreo 400 de metri și urcă spre Cantonul Colții Morarului - un refugiu privat, situat în mijlocul pădurii.

La Cantonul Colții Morarului este un izvor. Atenție însă, în zilele de vară acesta poate seca.

De la canton mai urcăm câțiva zeci de metri până ajungem în traseul marcat cu triunghi roșu, pe care continuăm preț de câteva minute. Trecem de Vâlcelul Bujorului (Valea Bujorilor) și ajungem la bolovanul care ne indică intrarea în Valea Morarului.

Intrarea în Valea Morarului

Aici părăsim traseul marcat și începem urcușul pe Valea Morarului. La scurt timp, pe partea stângă putem zări Acele Morarului.

Acele Morarului văzute din Valea Morarului
Acele Morarului văzute din Valea Morarului (zoom)

Din Valea Morarului, pe versantul drept (stânga cum urcăm) sunt mai multe posibilități de acces spre Brâul Acelor, Acele Morarului sau Creasta Morarului. Toate văile care urcă spre Creasta Morarului sunt dificile și necesită echipament tehnic.

Spre versantul stâng se desprinde traseul nemarcat spre Creasta Balaurului, care duce pe Bucșoiu.

Noi continuăm urcarea pe firul văii, atenți la poteca ce pe alocuri se pierde prin vegetație.

Porțiunile cu bolovani nu ne pun mari probleme, "escaladarea" lor fiind chiar plăcută.

Valea Morarului
Valea Morarului
Valea Morarului
Valea Morarului

Ajungem la o porțiune mai abruptă, cu vegetație abundentă.

Valea Morarului

Trecem printr-o porțiune îngustă printre două stânci.

Valea Morarului

Urmează o porțiune mai expusă, unde trebuie să ne cățărăm cu atenție.

Valea Morarului
Privind înapoi spre Munții Baiului

Trebuie să traversăm firul văii. Aici, la începutul verii, încă pot fi limbi de zăpadă întărită ce vor face trecerea periculoasă. Dacă nu știi sigur dacă mai există sau nu zăpadă pe vale, este bine să iei la tine măcar un piolet.

Valea Morarului

La altitudinea de 1900 de metri valea se deschide. Aici, în vara anului 2023, ne-au întâmpinat cățeii de la o turmă de oi.

Valea Morarului
Valea Morarului
Valea Morarului
O urmă de melc
Valea Morarului

Încă o porțiune mai tehnică, asigurată cu lanțuri:

Valea Morarului
În spate se poate vedea Creasta Balaurului

Ajungem în căldarea superioară a Văii Morarului, de unde putem continua practic în orice direcție. Alegem să urcăm spre stânga, spre Creasta Morarului, ca apoi să ajungem la Omu.

Căldarea superioară a Văii Morarului
În spate se vede Bucșoiu
Bucșoiu

După un urcuș mult mai solicitant decât ne așteptam, ajungem în sfârșit în Creasta Morarului.

Pe Creasta Morarului
Creasta Morarului
Privind înapoi spre Valea Morarului și Bucșoiu
Muntele Coștila și Releul Coștila

După 5 ore am ajuns în sfârșit pe Vârful Omu.

Cabana Omu și stația meteo