Valea Bucșoiului din Masivul Bucegi își are obârșia în Creasta Bucșoiului Mic (Creasta Balaurului), la aproximativ 100 de metri diferență de nivel sub Vârful Bucșoiu Mare (2492 m).
La urcare, intrarea pe Valea Bucșoiului se face din Poiana Bucșoiului (~1600 m altitudine), din traseul marcat cu triunghi roșu care duce la Cabana Mălăiești, la aproximativ 30 de minute de mers de la Pichetul Roșu (5 km de la Gura Diham).
Valea Bucșoiului - scurte informații:
- Zonă: Munții Bucegi
- Tip traseu: vale de abrupt, traseu alpin
- Dificultate: 1B
- Approach: 5 km, 650 m+ de la Gura Diham
- Durată urcare: 3-4 ore
- VIDEO în condiții de vară
- VIDEO în condiții de iarnă
- Video în codiții de stâncă, gheață și zăpadă
Am urcat pentru prima oară pe Valea Bucșoiului, în ianuarie 2020, în condiții de iarnă și de două ori în condiții de vară, în septembrie și octombrie 2021, în ture organizate în cadrul Clubului Alpin Român. În condiții de mixt am urcat în noiembrie 2022.
Atenție!
Acest articol descrie un traseu alpin nemarcat, care necesită echipament de cățărare și stăpânirea unor tehnici specifice.
Traseul poate prezenta riscuri semnificative pentru cei nepregătiți. Dificultatea crește gradual și există riscul să rămâi blocat (sau mai rău) dacă nu ești pregătit corespunzător!
Dacă nu ai experiență în cățărare/alpinism sau nu ești familiarizat cu condițiile specifice zonei, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui ghid montan autorizat sau să te înscrii în Clubul Alpin Român, unde vei avea șansa să evoluezi într-o comunitate unită de pasiunea pentru munte și unde îți vei putea găsi parteneri de cățărare sau drumeție cu experiență.
Pune siguranța ta pe primul loc și asigură-te că ești bine pregătit și informat înainte de a porni la drum!
Valea Bucșoiului în teren mixt
- durată urcare pe Valea Bucșoiului: 5 ore
- echipament necesar: colțari, 2 pioleți tehnici, cască de alpinism, ham, semicoardă 30 m etc.
- pericole: se poate întâmpla orice
Cea mai recentă parcurgere a Văii Bucșoiului la urcare, în teren mixt (stâncă, gheață, zăpadă), tot cu colegii din Clubul Alpin Român:
Valea Bucșoiului în condiții de vară. Retragere pe Creasta Balaurului
Ca să îți faci o idee mai bună despre cum e pe Valea Bucșoiului în condiții de vară, vizionează acest filmuleț:
- durată urcare pe Valea Bucșoiului: 3-4 ore
- pericole: viituri, căderi de pietre, alunecări, rătăcire
- echipament tehnic folosit: cască, semicoardă 30 m, hamuri, anouri, carabiniere
Valea Bucșoiului este abruptă și foarte friabilă în ultima parte.
Săritorile sunt mai dificil de trecut ca cele de pe Valea Albă, dar asemănătoare ca dificultate cu cele de pe Valea Mălinului sau Valea Gălbinele. Valea Bucșoiului este cotată cu gradul clasic 1B.
Toate săritorile, precum și variantele de abordare sunt foarte bine descrise de Zoly în acest articol, unde am găsit toate indiciile de care aveam nevoie pentru a urca pe Valea Bucșoiului fără să bâjbâim prea mult.
O primă săritoare înaltă
A doua săritoare din articolul lui Zoly a fost singura care ne-a dat bătăi de cap. Nu am cățărat-o direct, ci am ocolit-o prin stânga sau prin dreapta. Prin stânga e cel mai simplu de abordat.
Ocolirea săritorii prin dreapta se face pe brănițe înierbate, expuse, cu prize de picior destul de mici, dar suficient de stabile. Traversarea devine din ce în ce mai expusă pe măsură ce înaintăm. Am asigurat secunzii la niște bolovani.
După ce am trecut de Turnul cu Jnepeni, am găsit o limbă de zăpadă care acoperea, pe lățime, întreg firul văii. Am continuat destul de anevoios, ocolind porțiunea acoperită de zăpadă cățărându-ne pe peretele friabil din dreapta, până am reușit să intrăm iar în firul văii. De aici în sus, valea a devenit extrem de friabilă.
În octombrie, pe alocuri, pereții erau acoperiți de gheață.
Săritoarea cu fereastră
Până să ajungem sub stânca imensă care pare că stă într-un echilibru precar, înfiptă între pereții firului sudic, am mai avut de trecut de o săritoare ceva mai dificilă. Am asigurat la un piton aflat pe peretele din stânca, cum urci.
Această zonă este extrem de friabilă. Atenție mare la cum pășești astfel încât să nu dai pietre la vale! Cei aflați mai jos nu au unde să se ferească!
Ne-am retras pe Creasta Balaurului. Întreaga tură, de la Gura Diham și înapoi a durat 12 ore.
Valea Bucșoiului în condiții de iarnă. Retragere pe Valea Cerbului
- durată urcare pe Valea Bucșoiului: 2h30 ore
- pericole: avalanșă, alunecare
- echipament tehnic folosit: colțari, piolet, cască
Iarna, dacă săritorile sunt complet acoperite de zăpadă, pe vale se urcă destul de ușor la colțari și piolet. Prin "ușor" nu mă refer la faptul că nu ar fi solicitant, atât fizic, cât și psihic.
Ține cont că Valea Bucșoiului este foarte abruptă. Dacă zăpada e înghețată și aluneci, șansele să oprești în piolet mai sus de Poiana Bucșoiului sunt mici.
Nu pleca fără să te informezi din cât mai multe surse despre starea zăpezii și a riscului de avalanșă.
După ce am urcat pe Valea Bucșoiului în condiții de iarnă, am continuat spre Vârful Omu și am coborât pe Valea Cerbului. Întreaga tură, de la Gara Bușteni și înapoi, ne-a luat aproximativ 10 ore.