În Piatra Craiului, văile de abrupt poartă denumirea de "padini", iar Padina lui Călineț este una dintre cele mai frumoase.
Padina lui Călineț ne scoate în Creasta Nordică a Pietrei Craiului, în Șaua Călinețului, între vârfurile Dintre Țimbale și Țimbalul Mare, la 20 de minute de Vârful Ascuțit.
Padina lui Călineț este frecventată nu doar pentru traseul pe firul principal al văii, dar și pentru că din el se desprind rute de acces către mai multe trasee de cățărare.
Am urcat pe Padina lui Călineț pentru prima oară la sfârșitul lunii octombrie 2021 și a doua oară la începutul lunii august 2022, în ture organizate în cadrul Clubului Alpin Român.
Atenție!
Acest articol descrie un traseu alpin nemarcat, care necesită echipament de cățărare și stăpânirea unor tehnici specifice.
Traseul poate prezenta riscuri semnificative pentru cei nepregătiți. Dificultatea crește gradual și există riscul să rămâi blocat (sau mai rău) dacă nu ești pregătit corespunzător!
Dacă nu ai experiență în cățărare/alpinism sau nu ești familiarizat cu condițiile specifice zonei, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui ghid montan autorizat sau să te înscrii în Clubul Alpin Român, unde vei avea șansa să evoluezi într-o comunitate unită de pasiunea pentru munte și unde îți vei putea găsi parteneri de cățărare sau drumeție cu experiență.
Pune siguranța ta pe primul loc și asigură-te că ești bine pregătit și informat înainte de a porni la drum!
VIDEO - Padina lui Călineț
Padina lui Călineț - dificultate și echipament necesar
Traseul pe Padina lui Călineț nu este marcat, dar este destul de popular și de clar încât să apară pe hărțile OSM.
Urcând pe firul văii trebuie să trecem de mai multe obstacole, așa numitele săritori, care, deși pot fi depășite relativ ușor prin cățărare "la liber", pot pune probleme celor nefamiliarizați cu un astfel de teren.
Posibilități de asigurare
Deasupra Săritorii Mari (aproximativ 25 m înălțime), în peretele din stânga cum urci, sunt montate două spituri, în rest, la nevoie, secunzii pot fi filați din șezut.
Echipament necesar
- echipament individual: ham, cască de alpinism
- echipament comun: semi-coardă 60 m, anouri, carabiniere cu filet, dispozitiv de filat
Padina lui Călineț - acces și durată
- Cabana Plaiul Foii - Scara de Fier: 2.5 ore
- Scara de Fier - Săritoarea Mare: 1.5 ore
- Săritoarea Mare - Șaua Călinețului (Creasta Pietrei Craiului): 2.5 ore
Padina lui Călineț este un traseu nemarcat. Conform regulamentului Parcului, trebuie cerută aprobarea pentru a parcurge astfel de trasee trimițând un e-mail cu numele participanților la adresa office@pcrai.ro. Grupul este limitat la maxim 5 persoane.
Din Plaiul Foii începem urcarea spre Refugiul Speranțelor pe traseul marcat cu triunghi roșu.
Putem urma traseul marcat până în apropiere de refugiu, sau, odată ajunși la indicatorul spre Izvorul Căpitanului Orlovski, putem continua în sus, pe poteca nemarcată ce trece pe la Malul Galben.
Malul Galben
Cu puțin înainte de a ajunge la Refugiul Speranțelor, identificăm poteca destul de clară ce părăsește traseul marcat spre dreapta și urcă ușor, până la Scara de Fier.
Scara de Fier
Șcara de Fier (câteva bride metalice fixate în stâncă) și un lanț înlesnesc coborârea de pe săritoarea înaltă de aproximativ 20 de metri. Astfel, după preferințe, pe aici se poate descățăra cu atenție, sau rapela.
De deasupra Scării de Fier poate fi admirată Padina lui Călineț în toată splendoarea ei. Privind spre dreapta, se poate zări poteca Brâului de Mijloc.
După ce trecem de Scara de Fier, pentru a ajunge în firul văii trebuie să ne strecurăm printr-un un horn strâmt și abrupt și apoi să descățărăm o porțiune destul de expusă.
Dacă vrem, putem ocoli această zonă: înainte de a intra în horn, facem dreapta, pe poteca destul de bine conturată.
Odată ajunși în firul văii, începem cățărarea, constatând că este surprinzător de plăcută. Abordate direct, majoritatea săritorilor pun probleme ușoare de bouldering.
Prima săritoare - Săritoarea cu Portiță
Această primă săritoare nu pune aproape deloc probleme, dar cere câteva poze.
Săritoarea cu Bolovan
Aici cățărarea fiind puțin mai dificilă, iar săritoarea destul de înaltă, i-am filat pe cei care nu s-au simțit confortabil să o treacă "la liber".
Continuăm pe firul Padinei lui Călineț spre Săritoarea Mare
Până să ajungem la Săritoarea Mare, continuăm pe firul văii, depășind pe rând obstacole mai mici sau mai mari, dar care nu ne mai pun probleme.
Săritoarea Mare de pe Padina lui Călineț (Săritoarea cu Praștie)
Săritoarea Mare are aproximativ 25 de metri înălțime. Se poate ocoli prin dreapta, așa cum este descris aici.
Înainte să ajungem chiar la baza Săritorii Mari, mai trebuie să trecem de un pasaj expus.
Pe Săritoarea Mare, prizele sunt multe, dar trebuie verificate cu atenție înainte de a fi încărcate, pentru că stânca este foarte friabilă.
Pe la mijlocul săritorii am găsit o piatră încastrată într-o fisură, prin spatele căreia am trecut un anou, dar la cât de putredă e stânca, nu știu cât de mult ar fi ținut această asigurare în cazul unei căderi.
Deasupra Săritorii Mari, în peretele din stânga cum urci, sunt montate două spituri, deci coechipierii pot fi asigurați fără probleme.
Continuăm pe firul Padinei lui Călineț spre Creasta Pietrei Craiului
De la Săritoarea cu Praștie continuăm să ne cățărăm, depășind alte săritori mai mici sau mai mari. Ajungem în creastă după aproximativ o oră.
Din creastă se poate continua spre Nord, spre Vârful Ascuțit, unde se ajunge după aproximativ 20 de minute, și de acolo coborî pe Brâul Ciorânga Mare înapoi la Plaiul Foii, aceasta fiind varianta mai ușoară.
O variantă mult mai frumoasă și interesantă este retragerea pe Vâlcelul cu Fereastră, dar e nevoie de bune abilități de orientare în teren și de corzi suficient de lungi pentru rapeluri de 30 de metri.