Cuprins:

O variantă de a ajunge de pe Vârful Omu în Bran (sat Poarta) este să coborâm pe Culmea Clincea, un traseu deosebit de frumos, care trece pe la Turnurile Țigănești și oferă priveliști ample asupra văilor Gaura, Mălăiești și Țigănești, Munților Piatra Craiului și a satelor de la poalele lor:

Vârful Omu – Șaua Hornurilor – Vârful Scara – Turnurile Țigănești – Refugiul Țigănești – Culmea Clincea – Pârtia Zănoaga – Bran (sat Poarta)

Vf. Omu – Vf. Scara – Turnurile Țigănești – Culmea Clincea – Bran (Poarta)

Marcaj: bandă roșie
Durată: 6-7 ore
Lungime: 12 km
Diferență de nivel: 1700 m

Per total, traseul este de dificultate medie, dar are o porțiune mai expusă care este asigurată cu lanțuri în stare destul de precară între Vârful Scara și Turnurile Țigănești.

Lungimea traseului este de 12 km cu o diferență de nivel de 1700 m ceea ce îl face destul de solicitant. Timpii de pe indicatoare sunt de 7 ore, și la urcare și la coborâre.

Traseul ne lasă la marginea satului Poarta, de unde se poate chema un taxi sau continua timp de o oră (3 km) pe șosea spre Bran.

Pont: Din Bran se poate ajunge pe Vârful Omu urcând pe Valea Gaura, și astfel se poate realiza un circuit de aproximativ 12-14 ore.

Vârful Omu – Șaua Hornurilor

bandă roșie, 30 minute

Urmăm marcajul bandă roșie spre Bran pe culmea Clincea

De pe Vârful Omu începem coborârea ușoară pe bandă roșie spre Șaua Hornurilor, unde ajungem după aproximativ 30 de minute. Până pe Vârful Scara marcajul nostru va fi comun cu triunghi galben.

Coborând spre Șaua Hornurilor putem vedea la stânga (spre Sud) Valea Gaura și la dreapta (spre Nord) Valea Mălăiești și în depărtare masivele Piatra Mare și Postăvaru.

În față (Vest) putem deja zări Turnurile Țigănești iar în depărtare creasta Munților Piatra Craiului.

Vedere spre Turnurile Țigănești și Piatra Craiului
Valea Mălăiești
Vedere spre Valea Țigănești

Șaua Hornurilor – Vârful Scara

bandă roșie, 30 minute

Din Șaua Hornurilor, după ce trecem de marcajul din dreptul Hornului Mare al Mălăieștilor, începem urcarea ușoară spre Vârful Scara (2422 m).

Urcarea spre Vârful Scara

Vârful Scara – Turnurile Țigănești – Refugiul Țigănești

bandă roșie, 1 oră

Vedere de pe Vârful Scara din Bucegi

De pe Vârful Scara facem dreapta spre Turnurile Țigănești, continuând pe marcajul bandă roșie.

Ajungem la o porțiune mai expusă, asigurată cu lanțuri (în stare nu foarte bună) unde e nevoie să pășim cu atenție. Poteca este îngustă, acoperită de grohotiș mărunt, pe care se poate aluneca destul de ușor.

Porțiune expusă spre Turnurile Țigănești
Potecă îngustă

Turnurile Țigănești

De pe Vârful Omu am ajuns la Turnurile Țigănești în aproximativ 1 oră și 30 de minute de mers lejer.

Turnurile Țigănești
Turnurile Țigănești

Refugiul Țigănești

Refugiul Țigănești este situat în Șaua Țigănești, la altitudinea de 2170 m metri. Are formă de semi-sferă și poate adăposti în jur de 20 de persoane, pe priciuri.

Refugiul Țigănești
Refugiul Țigănești

Refugiul Țigănești – Culmea Clincea – Pârtia Zănoaga – Bran (sat Poarta)

bandă roșie, 4 ore

Culmea Clincea

De la Refugiul Țigănești continuăm coborârea pe curbe de nivel spre Bran, urmând marcajul bandă roșie, pe Culmea Clincea.

Priveliștea este absolut superbă. Poteca coboară domol până la intrarea în pădure, unde devine mai abruptă, dar la scurt timp începe să urmeze iar curbele de nivel.

Culmea Clincea
Un Sfinx? Înainte să începem coborârea prin pădure ajungem la această formațiune stâncoasă

La 4 km de finalul traseului este amenajat un izvor. Poteca se lățește din ce în ce mai mult până se transformă într-un drum forestier.

Izvor

Odată ajunși la pârtia de schi Zănoaga, am decis să coborâm direct pe iarbă până la bază, lăsând drumul forestier în dreapta.

Bran văzut din Zănoaga