Traseul Jepii Mici pornește din Bușteni și urcă pe Valea Jepilor (cunoscută și ca Valea Caraimanului) până la Cabana Caraiman, situată în Șaua Mică a Caraimanului, la altitudinea de 2025 metri.
Traseul este marcat cu cruce albastră.
De la Cabana Caraiman se poate continua spre Cabana Babele (traseu ușor), unde vom găsi formațiunile stâncoase renumite - Babele și Sfinxul, sau pe Brâna Mare a Caraimanului (traseu expus) spre Crucea Eroilor.
Durată traseu Jepii Mici
În funcție de cât de antrenat și experimentat ești, precum și de greutatea rucsacului, urcarea pe Valea Jepilor (Jepii Mici) până la Cabana Caraiman (2025 m) poate dura între 2 și 4 ore.
Conform indicatoarelor de la baza traseului, timpul estimat este de 4 ore până la Cabana Caraiman și 4.5 ore până la Cabana Babele. Când îți planifici tura este bine să ții întotdeauna cont de timpul maxim de pe marcaj.
Jepii Mici - video cu traseul integral
Atenție, traseul Jepii Mici este dificil!
Traseul cunoscut popular sub denumirea de Jepii Mici urcă pe poteca ce străbate Valea Jepilor (așa cum apare pe hărți). Cei de la Salvamont preferă să folosească denumirea de Valea Caraimanului atunci când fac referire la incidentele petrecute pe acest traseu.
Atât urcarea, cât și coborârea pe Valea Jepilor (Jepii Mici) sunt solicitante. Poteca e abruptă, îngustă și accidentată, cu multe porțiuni expuse care sunt asigurate cu lanțuri sau cabluri fixate în stâncă.
Conform panourilor de la intrarea în traseu, Jepii Mici este un traseu deosebit de periculos, permis numai turiștilor echipați corespunzător și bine antrenați.
Cu toate astea, pentru drumeții experimentați, obișnuiți cu traseele tehnice, urcarea prin Valea Jepilor (Jepii Mici) este cel mai rapid mod de a ajunge din Bușteni pe Platoul Bucegi.
Pot merge pe Jepii Mici ca începător?
În weekendurile de vară, foarte mulți turiști aleg să urce, dar mai ales să coboare pe Valea Jepilor după ce au urcat cu telecabina, mulți neștiind exact ce implică acest traseu.
Poteca abruptă și în unele locuri foarte îngustă, porțiunile expuse, accidentate sau alunecoase pun probleme începătorilor și celor cu încălțări nepotrivite. Astfel, se creează ambuteiaje, timpul de așteptare fiind destul de mare. Din acest motiv, eu unul evit să merg pe acest traseu în lunile iulie și august.
Deci, dacă ești începător, trebuie să înțelegi că Jepii Mici este un traseu dificil și ideal ar fi să nu fie primul tău traseu pe munte, caz în care traseul Jepii Mari, care pornește din același loc, s-ar putea să fie mai potrivit.
Poartă încălțăminte de munte (pantofi de alergare montană sau bocanci). Dacă urci cu încălțări de oraș, nu doar că nu vei avea aderența necesară (ceea ce poate duce la accidentări), dar ți le vei și uza destul de mult.
În cele 3 poze de mai jos sunt prezentate diferite tipuri de teren pe care pantofii de oraș nu prea fac față, în sensul că vor aluneca destul de ușor. În poze apar pantofii de alergare montană La Sportiva Kaptiva, special concepuți pentru astfel de teren.
Jepii Mici este un traseu foarte popular, iar în sezon devine foarte aglomerat.
Încălțările nepotrivite și/sau lipsa de experiență a unora dintre cei care aleg să meargă pe acest traseu pot duce la crearea de ambuteiaje pe anumite porțiuni mai tehnice. Așteaptă-ți cu răbdare rândul și nu încerca să depășești pe lângă potecă, pentru că s-ar putea să aluneci sau să disloci pietre care ar putea să-i lovească pe cei aflați mai jos.
Odată menționate cele de mai sus, Jepii Mici este un traseu pe care e bine să-l parcurgi dacă vrei să înveți să-ți controlezi frica de înălțime pentru ca mai apoi să treci la trasee și mai dificile, precum Creasta Pietrei Craiului.
Trebuie să pășești cu grijă, fără grabă și să te ții bine cu mâinile de rădăcini, stânci sau cabluri.
În alte porțiuni nu există cabluri, dar tot va trebui să-ți folosești și mâinile pentru a înainta în siguranță, deci pregătește-te să petreci ceva timp mergând în patru labe.
E bine să mergi doar pe vreme bună, să ai încălțări potrivite, să fii însoțit de cineva mai experimentat. Pentru cei cu frică de înălțime, traseul este mai ușor de urcat decât de coborât.
Sezonalitate: mai/iunie - octombrie/noiembrie
Oficial, traseul este închis în perioada 1 noiembrie - 1 mai din cauza pericolului de avalanșă sau a gheții și a zăpezii care acoperă poteca.
Perioada cea mai sigură de parcurgere a traseului Jepii Mici începe în mai/iunie, după ce toată zăpada de pe vale s-a topit și ține până la sfârșitul lunii octombrie, înainte ca temperaturile să scadă sub zero grade Celsius și pe stânci să se formeze gheață.
În funcție de sezon, zăpada poate persista și în luna iunie, făcând traseul impracticabil fără echipament tehnic. Traseul marcat traversează de câteva ori firul Văii Jepilor, care în anul 2019 a stat acoperit de zăpadă până la mijlocul lunii iunie.
În aceste condiții dificultatea parcurgerii crește considerabil, trebuind găsite variante ocolitoare care pot devia destul de mult de la traseul marcat.
Toamna târziu, dacă poteca arată ca în pozele de mai jos, pericolul de alunecare este foarte mare și nu e de mers pe Jepii Mici:
Atenție la marcaje!
Deși în mare parte poteca pe Jepii Mici e destul de clară, pe unele porțiuni e nevoie de atenție pentru a nu pierde marcajul (cruce albastră).
Din traseul de pe Valea Jepilor pornesc și câteva poteci alpine nemarcate, de exemplu Brâul lui Răducu și Brâul Portiței, unde nu vrei să ajungi dacă nu ai venit special pregătit pentru asta!
Echipament necesar
- Pantofi cu aderență bună pe stânca udă (bocanci cu talpă vibram sau pantofi de alergare montană)
- 2 litri de apă
- 3 starturi de haine, pelerină, mănuși, căciulă (pe platou va fi mult mai frig ca la poalele muntelui)
- Recomandat: cască de alpinism în zilele aglomerate (posibile căderi de pietre)
Traseu Bușteni - Jepii Mici - Cabana Caraiman
- Traseu: Stația de telecabină Bușteni - Jepii Mici - Cabana Caraiman
- Marcaj: cruce albastră
- Durată parcurgere: 3-4 ore, 5 km, 1142 m+, 139 m-
- Sezonalitate: iunie-octombrie, periculos pe vreme rea; închis iarna din cauza riscului mare de producere a avalanșelor
- Dificultate mare: traseu abrupt, potecă îngustă și accidentată, zone asigurate cu lanțuri, pericol de rătăcire
- Echipament necesar: pantofi cu aderență bună pe stâncă și nori, cască de alpinism în zilele aglomerate
- Localizare: Valea Prahovei, Bușteni, Munții Bucegi, România
- Track GPS
Intrarea în traseul Jepii Mici
- Click aici pentru a naviga cu Google Maps la intrarea în traseu.
Traseul Jepii Mici începe la doar 2 km de Gara Bușteni, la capătul străzii Telecabinei, din același loc cu traseul Jepii Mari.
E bine de știut că vei trece pe lângă un supermarket, Penny Market, în caz că ai nevoie să te aprovizionezi.
Parcare: dacă vii cu mașina o poți lăsa în parcările de pe Strada Telecabinei, tariful fiind de 15 lei/zi.
Cabana Caraiman (2025 m)
Din Valea Jepilor ieșim în Șaua Mică a Caraimanului, unde se află și Cabana Caraiman.
Din anul 2023 Cabana Caraiman s-a redeschis. Totuși, ca să fiți siguri că veți găsi aici adăpost sau alimente îl puteți contacta pe cabanier la numărul de telefon +40751839241 (Florin Codleanu).
Variante de a continua de la Cabana Caraiman
- Cabana Caraiman – Brâna Mare a Caraimanului – Crucea Eroilor (punct albastru, 1-1.5 ore, închis iarna)
- Cabana Caraiman - Cabana Piatra Arsă - Jepii Mari - Bușteni (triunghi albastru, 4-5 ore, închis iarna)
- Crucea Eroilor – Vârful Omu (cruce roșie apoi bandă galbenă, 3 ore)
- Crucea Eroilor – Cabana Babele (1 oră)
- Cabana Caraiman – Cabana Babele (cruce albastră, 30 de minute)
- Cabana Babele – Vârful Omu (bandă galbenă, 2.5 ore, dificil iarna)
- Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă (bandă galbenă, 1.5 ore)
Cabana Caraiman - Brâna Mare a Caraimanului - Crucea Eroilor
De la Cabana Caraiman, cel mai spectaculos traseu ar fi spre Crucea Eroilor de pe Caraiman, pe Brâna Mare a Caraimanului, marcat cu punct albastru.
Atenție, și acest traseu este periculos pe vreme rea și închis pe timp de iarnă!
Cabana Babele (2206 m), Babele și Sfinxul
De la Cabana Caraiman se poate ajunge în aproximativ 30 de minute la Cabana Babele, continuând pe marcajul cruce albastră. Este o urcare ușoară, pe Platoul Bucegi.
La Cabana Babele e posibil ca uneori să servească mâncare și băutură, dar nu este un lucru sigur. Sunt slabe șansele să găsiți locuri de cazare aici.
Lângă Cabana Babele se află stația de telecabină și celebrele formațiuni stâncoase Babele și Sfinxul.
Video: Jepii Mici - Cabana Babele - Vârful Omu
Video: Jepii Mici în alergare la coborâre
Dacă vrei să alergi pe Jepii Mici, trebuie să ai mare grijă să nu disloci pietre, pentru că e posibil să-i lovească pe cei aflați mai jos pe traseu.
În filmulețul de mai jos se văd bine și toate porțiunile cu lanțuri: