Cabana Curmătura este situată la altitudinea de 1470 m, pe partea estică a Munților Piatra Craiului, înspre orașul Zărnești, județul Brașov.
Trasee spre Cabana Curmătura
Cele mai populare trasee spre Cabana Curmătura încep de la Fântâna lui Botorog, un izvor aflat la 3.5 km de centrul orașului Zărnești.
Vei recunoaște acest izvor după piatra funerară din care iese țeava de apă. Aceasta a fost ridicată de către Paraschiv Botorog, în anul 1965, în amintirea fiicei sale.
Apa este potabilă și de obicei are debit puternic.
Drumul până la Fântâna lui Botorog este în stare bună (ultimii 2 km sunt pe drum pietruit, dar se poate ajunge cu orice mașină).
Mașina poate fi lăsată pe marginea drumului, doar că în weekend-urile aglomerate coada de mașini ajunge să fie kilometrică.
Cel mai scurt traseu spre Cabana Curmătura
Fântâna lui Botorog - Poiana Zănoaga - Cabana Curmătura
- bandă galbenă, 2-3 ore
- 4.5 km, 620 m+
- track GPS
Cel mai scurt traseu spre Cabana Curmătura pornește de la Fântâna lui Botorog și este marcat cu bandă galbenă. Are o lungime de 4.5 km în care acumulăm aproximativ 600 metri diferență de nivel.
Traseul începe cu o pantă relativ abruptă, dar care, pe parcurs, se va mai domoli. Urcăm pe curbe de nivel, trecem de o scurtă porțiune cu pietre mai alunecoase și apoi ajungem la o băncuță din lemn.
Lângă băncuță, un pic mai în vale, se află un izvor.
De la băncuță, după aproximativ 30 de minute de urcuș mai ușor, ieșim din pădure în Poiana Zănoaga, la 1300 m altitudine. De aici panta devine mult mai domoală. Mai avem 1 oră până la Cabana Curmătura.
În Poiana Zănoaga, pe timpul verii, se află o stână, deci atenție la câinii ciobanului. De obicei pe timpul zilei nu sunt agresivi.
Ocol pe Piatra Mică: Poiana Zănoaga - Vârful Piatra Mică - Șaua Crăpăturii - Cabana Curmătura
Din Poiana Zănoaga se desprinde traseul marcat cu punct albastru ce urcă pe Vârful Piatra Mică. De pe Piatra Mică se poate coborî în Șaua Crăpăturii, de unde mai sunt 30 de minute până la Cabana Curmătura.
Atenție: acest ocol implică 2-3 ore de mers pe un traseu ceva mai dificil din punct de vedere tehnic, cu zone cu lanțuri și posibile căderi de pietre. Începe cu o urcare solicitantă. Iarna se poate parcurge numai cu echipament adecvat.
Cel mai ușor traseu spre Cabana Curmătura
Fântâna lui Botorog - Prăpăstiile Zărneștiului - Cabana Curmătura
- bandă albastră, 3 ore
- 6.5 km, 656 m+
- track GPS
Acest traseu pornește tot de la Fântâna lui Botorog și urmează drumul forestier prin Prăpăstiile Zărneștiului - niște chei destul de spectaculoase.
Ca distanță, este puțin mai lung decât cel marcat cu bandă galbenă, dar este mai puțin abrupt. Deși prin pădure sunt și câteva zone mai accidentate, este considerat cel mai ușor traseu spre Cabana Curmătura.
De la Fântâna lui Botorog traseul urcă lin pe drumul din chei pentru aproximativ 3.8 km, apoi continuă spre dreapta, prin pădure, pe mai multe variante: bandă albastră, bandă roșie, punct galben - toate asemănătoare din punct de vedere al dificultății și al lungimii (~2.8 km).
Un traseu mai sălbatic spre Cabana Curmătura
Zărnești - Valea Crăpăturii - Șaua Crăpăturii - Cabana Curmătura
- bandă galbenă, 3-4 ore
- 5.7 km, 887 m+, 154 m-
- traseu mai dificil
- track GPS
Un traseu mai solicitant, dar și mult mai spectaculos spre Cabana Curmătura pornește de la aproximativ 2 km de centrul orașului Zărnești, merge aproximativ 3 km paralel cu drumul ce duce la Plaiul Foii, apoi cotește la stânga și urcă pe Valea Crăpăturii până în Șaua Crăpăturii.
Din Șaua Crăpăturii mai sunt aproximativ 30 de minute până la Cabana Curmătura, în coborâre ușoară.
Cabana Curmătura - facilități
Nu este clar dacă în acest moment oferă cazare în cabană. Cel mai bine întrebați la numărul de telefon +40745454184.
La Cabana Curmătura servesc mâncare caldă, băuturi calde sau reci, dulciuri etc. Terasa oferă o priveliște frumoasă asupra Crestei Pietrei Craiului.
Este un izvor lângă cabană și unul puțin mai jos de toaletă.
A fost amenajată chiar și o cabină de duș, dacă vă încumetați să vă spălați cu apă rece de izvor.
Se poate campa contra cost fața cabanei, pe o pajiște puțin în pantă, împrejmuită cu gard. Locurile unde se poate pune cortul sunt limitate.
Echipament necesar pentru a ajunge la Cabana Curmătura
Vei avea nevoie de pantofi cu aderență bună pe noroi și stâncă umedă.
Iarna sunt necesare gheruțele, pentru că de obicei se formează gheață pe potecă.
Fiind situată la altitudinea de 1470 m, la cabană este mai frig decât la poalele muntelui, deci ar fi bine să ai la tine mai multe straturi de haine, atât subțiri cât și mai groase.
Nu uita de frontală, dacă te întorci seara.
Taxa pentru vizitarea Parcului Național Piatra Craiului
- Detalii despre bilete aici.
Traseele spre Creasta Pietrei Craiului
De la Cabana Curmătura sunt trei trasee care duc în Creasta Pietrei Craiului:
- Traseul prin Padinile Frumoase spre Vârful Ascuțit (2150 m. alt.), marcat cu triunghi albastru: 2.8 km, 682 m+
- Traseul Lehmann, marcat cu bandă albastră, care duce în Șaua Padinii Închise (1950 m. alt.): 1.4 km, 505 m+
- Traseul marcat cu punct roșu spre Șaua Crăpăturii și Vârful Turnu (1911 m): 1.4 km, 460 m+
Toate traseele sunt solicitante și închise iarna.
Traseul prin Padinile Frumoase este cel mai puțin tehnic, Lehmann este cel mai abrupt, iar cel spre Vârful Turnu cel mai tehnic, cu multe porțiuni asigurate cu lanțuri.
Un circuit de la Fântâna lui Botorog la Cabana Curmătura și o combinație dintre oricare două variante de trasee care duc sau coboară din creastă durează în medie 12 ore, în funcție de condiția fizică a fiecăruia.
Atenție! Mai sus de Cabana Curmătura nu vei întâlni surse de apă pe traseu. Ai grijă să pleci de la cabană cu minim 2-3 litri de apă la tine.
Cum poți ajunge din Brașov în Zărnești cu transportul în comun
Din Brașov poți ajunge în Zărnești cu trenurile Regiotrans, care au mai multe curse pe zi.
De la Gara Zărnești până la Fântâna lui Botorog sunt 5 km, din care 3 km prin oraș și încă 2 km pe drum pietruit, care se umple de praf atunci când este trafic, deci cel mai bine ar fi să iei un taxi.
Autobuzele Brașov - Zărnești pleacă din Autogara 2 Brasov, zona Bartolomeu. Acestea te vor lăsa în centrul Zărneștiului, deci vei avea de mers doar 3.5 km până la Fântâna lui Botorog.
Din Bușteni în Zărnești
O variantă mai interesantă ar fi să vii pe jos în Zărnești direct din Bușteni, trecând munții: