Pe 9 august 2020 am parcurs pentru prima oară Brâul Mare al Jepilor, cunoscut ca Brâul lui Răducu.
Atenție!
Acest articol descrie un traseu alpin nemarcat, care necesită echipament de cățărare și stăpânirea unor tehnici specifice.
Traseul poate prezenta riscuri semnificative pentru cei nepregătiți. Dificultatea crește gradual și există riscul să rămâi blocat (sau mai rău) dacă nu ești pregătit corespunzător!
Dacă nu ai experiență în cățărare/alpinism sau nu ești familiarizat cu condițiile specifice zonei, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui ghid montan autorizat sau să te înscrii în Clubul Alpin Român, unde vei avea șansa să evoluezi într-o comunitate unită de pasiunea pentru munte și unde îți vei putea găsi parteneri de cățărare sau drumeție cu experiență.
Pune siguranța ta pe primul loc și asigură-te că ești bine pregătit și informat înainte de a porni la drum!
Circuit pe Brâul lui Răducu
Traseul a fost următorul:
Stația Telecabină Bușteni - Jepii Mari - Brâul lui Răducu - Valea Jepilor (Jepii Mici) - Stația Telecabină Bușteni
Durată
- 6-8 ore, 10 km, 1300 m+, 1300 m-
- track GPS
Întreg circuitul ne-a luat aproximativ 6 ore, din care 2 ore și jumătate le-am petrecut pe Brâul lui Răducu.
Am început urcarea pe Jepii Mari la 12:45, am parcurs Brâul lui Răducu în aproximativ 2.5 ore, iar la 16:30 am ajuns, coborând pe Jepii Mici, în același loc de unde am plecat.
Timpi intermediari
- Jepii Mari - intrarea în Brâul lui Răducu: 2 ore
- Parcurgerea Brâului lui Răducu între Jepii Mari și Jepii Mici: 2.5 ore
- Coborârea pe Jepii Mici: 1 oră
Echipament folosit
- pantofi de trail-running
- cască de alpinism
- telefon cu GPS
Brâul lui Răducu - dificultate
Brâul lui Răducu este o potecă nemarcată care leagă traseul Jepii Mari de Valea Jepilor și care merge în mare parte prin pădure, pe la altitudinea de 1750 m. Ca grad de dificultate este cotat 1A.
Fiind pentru prima oară pe brâu, ne-am ghidat după track-ul GPS și după această descriere amănunțită. Am bâjbâit puțin în unele locuri, dar per total ne-am descurcat fără mari probleme.
Deși poteca este în mare parte vizibilă, terenul este accidentat și pe alocuri expus. Pericolul de accidentare/rătăcire este mare.
Brâul lui Răducu intersectează mai multe văi, de la Sud la Nord: Urlătoarea Mică, Comorile Brânei, Comorile de Mijloc, Comorile Clăii, Valea Seacă dintre Clăi, Vâlcelul Clăii Mici).
În zona de intersecție cu aceste văi poteca este destul de friabilă. Aveți mare grijă să nu dislocați pietre, pentru că aceste văi sunt destul de frecventate de turiști.