Brâna Văii Albe și Brâna Mare a Coștilei - Dificultate
Brâna Văii Albe și Brâna Mare a Coștilei sunt poteci nemarcate, neamenajate, și foarte expuse. Posibilitățile de asigurare practic nu există, deci, dacă decizi să te aventurezi pe aici, nu ai pe cine să te bazezi în afară de tine.
Trebuie să ai mare încredere că încălțările pe care le vei folosi se comportă bine pe pante abrupte înierbate, eventual umede, și pe porțiuni cu grohotiș.
La nevoie te poți retrage în sus, spre platoul Bucegi, pe Valea Albă, Valea Mălinului sau Creasta Văii Albe. Nu încerca să cobori pe nicio vale dacă nu o cunoști și dacă nu ai echipament de rapel. În caz de vreme rea pe văi se pot forma viituri.
Urmărește acest filmuleț pentru a-ți face o mai bună idee despre traseu.
Circuit din Bușteni pe Brâna Văii Albe și Brâna Mare a Coștilei
- durată: 9-12 ore
- ⛔️ nemarcat ⚠️ dificil ☠️ periculos 🛠️ tehnic
Pe 22 august la 2020 am parcurs acest circuit din Bușteni, în aproximativ 9 ore:
Gara Bușteni - Valea Jepilor (Jepii Mici) - Cabana Caraiman - Brâna Mare a Caraimanului - Brâna Văii Albe - Brâna Mare a Coștilei - Valea Priponului - Valea Cerbului - Poiana Coștilei - Plaiul Munticelul - Căminul Alpin
Atenție!
Acest articol descrie un traseu alpin nemarcat, care necesită echipament de cățărare și stăpânirea unor tehnici specifice.
Traseul poate prezenta riscuri semnificative pentru cei nepregătiți. Dificultatea crește gradual și există riscul să rămâi blocat (sau mai rău) dacă nu ești pregătit corespunzător!
Dacă nu ai experiență în cățărare/alpinism sau nu ești familiarizat cu condițiile specifice zonei, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui ghid montan autorizat sau să te înscrii în Clubul Alpin Român, unde vei avea șansa să evoluezi într-o comunitate unită de pasiunea pentru munte și unde îți vei putea găsi parteneri de cățărare sau drumeție cu experiență.
Pune siguranța ta pe primul loc și asigură-te că ești bine pregătit și informat înainte de a porni la drum!
Etapele traseului:
Jepii Mici - Crucea Eroilor
La ora 9:00 am început urcarea pe Jepii Mici. Am ajuns la Cabana Caraiman la ora 11:00 și de acolo am continuat pe Brâna Mare a Caraimanului până la Crucea Eroilor, unde am ajuns în jurul orei 12:00.
Brâna Văii Albe
Cu ajutorul GPS-ului am identificat intrarea pe Brâna Văii Albe și am pornit pe potecuța ce se pierdea în ceață.
În curând, ceața s-a ridicat și ni s-a înfățișat peretele Coștilei în toată splendoarea lui.
Am ajuns la intersecția cu Valea Albă, unde se termină Brâna Văii Albe. Am coborât o scurtă porțiune pe firul văii, până la intersecția cu Brâna Mare a Coștilei.
Brâna Mare a Coștilei
Odată ajunși pe Brâna Mare a Coștilei, ne-am dat seama că poteca nu este chiar așa îngustă, totuși trebuie atenție maximă la fiecare pas. Nu prea te poți bucura din mers de peisaje. Orice pas greșit sau dezechilibrare poate duce la o cădere în gol de sute de metri. Așa că, dacă vrei să faci poze, oprește-te și asigură-te că stai bine într-un loc sigur.
Spuneam că poteca nu e îngustă? Ei bine, iată-ne ajunși la această traversare.
Continuăm pe Brâna Mare a Coștilei, trecând prin zone mai mult sau mai puțin expuse, până intersectăm Creasta Văii Albe.
De pe Creasta Văii Albe ne-am putea retrage în sus spre Platoul Bucegi sau coborî spre Brâna Aeriană.
Noi am continuat pe brână, plăcut suprinși că de aici încolo poteca începuse să devină ceva mai puțin expusă.
Am mers relaxați pe Brâna Mare a Coștilei până la intersecția cu Valea Mălinului.
La intersecția cu Valea Mălinului s-a montat un lanț. L-am găsit cam umed și am preferat să fac ocolul clasic, coborând în vale și să mă întorc.
După ce am ajuns iar în Brâna Mare a Coștilei, ajutându-ne de cablurile mai vechi de pe partea cealaltă a văii, ne-am întâlnit cu Fetele din Creste care se retrăgeau de pe Creasta Mălinului și am continuat împreună.
Am mai întâlnit o singură porțiune expusă la intersecția cu Valea Urzicii, apoi am coborât printre jnepeni spre Valea Priponului.
Retragere pe Valea Priponului
Valea Priponului este o vale largă care coboară spre Valea Cerbului. Nu pune mari dificultăți de orientare, dar trebuie atenție.
Am ajuns pe traseul marcat din Valea Cerbului la ora 16:35, adică la 4 ore și 15 minute de când am intrat pe Brâna Văii Albe și la 7 ore și 30 de minute de când am început urcarea pe Jepii Mici.
Valea Cerbului - Căminul Alpin
Am continuat coborârea spre Poiana Coștilei, de unde ne-am îndreptat pe Plaiul Munticelul spre Căminul Alpin, unde am înnoptat.
A doua zi am urcat pe Valea Gălbinele și am parcurs din nou o bună bucată din Brâna Mare a Coștilei, de data asta în sens invers.